#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alergie na léky

Dotaz, 22. 11. 2021

Dobrý den paní doktorko,

jsem silný pylový a potravinový alergig pelyňku. Má strava se pouze omezila na živočišné produkty včetně ryb, obiloviny, houby a mléčné výrobky. Na vše ostatní mám nekompromisně alergii. Mimo jiné ještě řeším problémy se zácpou. Na výrobek DulcoSoft jsem dostala alergickou reakci a nevím, jaká složka mi ji v něm způsobila. Obsahuje makrogol, sorban draselný (konzervant), kyselina citrónová, čištěná voda. Přípravek pro kolonoskopii Fortranc také obsahuje makrogol. Tak už si nejsem jistá, zda by mi nezpůsobil také problémy? Dále mě prosím zajíma Laktulóza, která se skládá z laktózy, galaktózy a glukózy jestli by mi nezpůsobila alergickou reakci? Děkuji předem za odpověď a za váš čas. Budu vděčná za brzkou odpověď.

P.S.: Mohla bych se vydat homeopatickou cestou v mém případě? Uvádí se, že je vhodná pro ty co mají alergii na bylinky. Co si o tom prosím myslíte? Děkuji předem za odpověď.

MUDr. Iva Pončáková, 29. 11. 2021

Dobrý den, váš dotaz se týká spíše lékové alergie a ne všichni alergologové tato vyšetření provádí. V tomto případě by bylo vhodné objednat se do centrer, kde vyšetřování lékové alergie provádějí (Gennet s.r.o., IKEM atd...). O možné alergické reakci na Laktulózu nelze předem zcela jednoznačně uvažovat, pokud se tato reakce v minulosti nevyskytla, tak preventivně dopředu se tato vyšetření neprovádějí. Co se týče vlivu homeopatické léčby na zácpu nemám bližší informace o tom, že by tato léčba byla výrazně účinná, nicméně je to cesta, kterou můžete zkusit.
S pozdravem

Zaujal Vás tento dotaz?

Také položte dotaz do poradny.