#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alergie na olivy

Dotaz, 20. 11. 2022

Dobrý deň, mám alergiu na lanolín. Skúšam iné výrobky bez lanolínu na suché a popraskané pery. Alergickú reakciu (opuchnutú a pálivú hornú peru) mám aj na bambucké maslo, ďalej reakcia z výrobku, ktoré obsahuje kakaové maslo (čokoláda mi nerobí problém). Neoríjemná reakcia mi vyšla z olivového oleja. Existuje aj kergia na olivový olej? Ako zistím, na čo som alergická, keďže z kožných testov mi vyšla alergia na lanolín, a ostatné testy na iné látky sa nerobia?

MUDr. Iva Pončáková, 25. 11. 2022

Dobrý den, alergie na olivy, potažmo na olivový olej existuje. Kontaktní alergie je předmětem dermatologického vyšetření, kde jsou prováděny kožní atopy patch testy danými sadami, které obsahují různé látky (parabeny, galáty, nikl atd..). Je možné provést tyto kožní testy i s látkami nestandardními, tyto testy si musí dermatolog připravit sám, nicméně nejsou tak průkazné jako standardizové sady.
Athopy patch testy- náplasťový test ,který se používá ke zjištění přecitlivělosti pozdního typu na inhalační a potravinové alergeny. Test spočívá v aplikaci diagnostických alergenů do komůrek speciální náplasti, která je nalepena na kůži zad.Alergeny jsou v kontaktu s kůží 48 hodin, poté se náplast odstraní a provede se první odečet reakce. Další odečet je proveden po následujících 24hodinách. Tento test se provádí hlavně při podezření na pozdní typ alergické reakce, nejčastěji u atopického ekzému nebo tam, kde je negativita prick testů ( testy na předloktí ),specifických IgE protilátek ( hladina protilátek proti alergenům,vyšetřuje se z krve ),tedy neprokážeme časný typ přecitlivělosti, a přitom potíže jsou v příčinné souvislosti s vystavením konkrétnímu alergenu. Toto vyšetření, stejně jako kožní prick testy lze provádět jen s omezeným množstvím alergenů (nelze testovat cokoliv). Při testování potravin není výsledek vždy spolehlivý.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také položte dotaz do poradny.