#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alergie na pelyněk

Dotaz, 19. 3. 2021

Dobrý den,
mám alergii na pelyněk a s ním i související zkříženou alergii. Stravuji se pouze živočišnými tuky, mléčnými výrobky, ryby, obilovinami a to ostatní jsem musela nekompromisně ze svého jídelníčku vyřadit. Mám i problém se snášenlivostí některých vitamínů. Prosím o dotaz na vitamin e, který je získán z DL-alfa-tokoferyl acetátu což je kyselina octová? V toustovém chlebu, který jím mám octany sodné, ty mi nevadí. Mohl by mi doplněk působit potíže? Po vitaminu c v kapičkách jsem měla silnou alergickou reakci. Můžete mi ještě říct na co bych si měla u vitaminů dávat pozor a které raději nekonzumovat? Před návštěvou nového alergologa je podmínka vynechat týden léky. Je ten týden opravdu nekompromisní i v případě obtížných alergických potíží? Děkuji předem za odpověď.

MUDr. Iva Pončáková, 20. 4. 2021

Dobrý den, před 1. návštěvou alergologa je vždy vhodné týdenní vysazení antihistaminik vzhledem k plánovanému provedení kožních prick testů, které by v případě užívání antihistaminika, mohly být falešně negativní. Pro laboratorní vyšetření užívání protialergických léků nevadí, na výsledek nemají vliv. Záleží na domluvě s alergologem, než k němu na 1. vyšetření půjdete.
Co se týče vitamínů, bohužel se nemohu k Vašemu dotazu vyjádřit, protože nevím přesně v jaké formě a složení jste vitamíny užívala, co v příslušných preparátech bylo za vehikula "nosiče" a přídatné látky apod.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také položte dotaz do poradny.