#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Atopický ekzém z potravin

Dotaz, 10. 2. 2022

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně atopického ekzému, který mě trápí již půl roku. Mám zakázány dráždivé potraviny, že můžou zhoršit můj stav (brada a tváře). Jsem zoufalá, mám pocit, že nemůžu jíst vůbec nic. Jsem vegetarián leta, teď jsem musela vynechat mléčné výrobky apod. (Rajčata, citrusy, čokoláda, ořechy, jahody, i pro mě důležitou soju). Z alergologie mi vyšlo, že reaguju na histamin, čili půjde nejspíš o potraviny. Piju náhražky mléka - rýžové hlavně. MOHU PÍT I OSTATNÍ NÁHRAŽKY MLÉKA JAKO OVESNÉ (oves je v seznamu alergenů), mandlové (mandle obsahuje tak 16-20% výrobku), lískooříškové, kokosové, prosím? Vyhýbám se jim proto, že bych neměla jíst oříšky a nevím, jestli je tohle něco jiného. Nemyslím si, že jsem na ořechy alergická.
Dále, když něco OBSAHUJE STOPY SOJI, ARASIDU apod. ve složení, hrozí mi reakce za předpokladu, že na nic z toho nejsem vyloženě alergická?
MOHL BY LISTOVÝ ŠPENÁT ŠKODIT MÉMU STAVU?

MÁ LESNÍ OVOCE JAKO BORŮVKY, MALINY, OSTRUŽINY PODOBNĚ DRÁŽDIVÝ EFEKT JAKO TY JAHODY?

KDYŽ JE NĚJAKÝ VEGAN VÝROBEK ČÁSTEČNĚ SOJOVÝ (20% SOJOVÉ BÍLKOVINY), VYJDE TO NA STEJNO TO SNÍST, PŘESTOŽE NEJSEM ALERGICKÁ NA SOJU?
Děkuji a omlouvám se za obsáhlý dotaz.

MUDr. Iva Pončáková, 18. 2. 2022

Dobrý den,
bohužel z Vašeho dotazu mi není jasné, zda Vám byla jasně prokázána histaminová intolerance či jste měla pozitivní kožní test na histamin, oboje znamená něco jiného či jste měla prokázanou pravou potravinovou alergii. Pokud nemáte prokázánu potravinovou alergii na ořechy a nemáte histaminovou intoleranci, můžete pít i náhražky mléka (mandlové, kokosové atd.) jakékoliv.
Pokud máte prokázánu potravinovou alergii, tzn. pozitivní jak laboratorní výsledky s IgE ev. prick to prick kožní testy s potravinami a jasné klinické obtíže v souvislosti po dané potravině, platí striktní dietní opatření bez dané potraviny. Pokud máte prokázánu histaminovou intoleranci, platí dietní opatření s velmi nízkým obsahem histaminu (nízkohistaminová dieta), tzn že můžete jíst potraviny s velmi nízkým obsahem histaminu (viz stránky na webu). Lesní ovoce obsahuje v sobě větší množství histaminu (stejně jako jahody), tudíž by mohlo způsobit stejné obtíže.
Listový špenát, pokud na něj nemáte prokázánu alergii, by Vám vadit neměl. Totéž platí pro sóju, pokud nemáte zcela jasně prokázánu alergii na sóju a nemáte pocit, že se Vám stav kůže po požití sóji do 24h zhorší, není důvod se jí vyhýbat.
Pro Vás jako ekzematika samozřejmě při zhoršení stavu kůže platí nedráždivá dieta- tzn. bez citrusů, ovocných šťáv, rajčat, čokolády, alkoholu, kyselých potravin, dráždivého koření atd. i bez toho, že byste na tyto potraviny byla alergická.
Stále však platí staré známé pravidlo : "co mi vadí či způsobuje jakékoliv obtíže,to nejím" - ať je alergie či senzibilizace prokázána, či nikoliv.
S pozdravem

Zaujal Vás tento dotaz?

Také položte dotaz do poradny.