#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 18. 10. 2023

Dobrý den.
Měla bych k Vám dotaz: pokud je člověk alergický na syrové jahody, může se u něho objevit i alergie na jahody sušené mrazem (tzv. jahody lyofilizované)? Příp. na prášek k lyofilizovaných jahod, který použije např. k dochucení jogurtu, polevy atd. Nebo proces lyofilizace ničí alergenní aktivitu? Děkuji za Vaši odpověď.

Prim. Mudr. Martin Šmakal, 15. 11. 2023

Dobrý den, na Váš dotaz se bohužel nedá jednoznačně odpovědět. Ve Vašem případě byste měla mít vyšetřené komponenty (jednotlivé alergeny dané potraviny včetně rekombinantních), což by Vám měl vyšetřit Váš alergolog a pokud je ve výsledcích pozitivní pouze Bet v 1 a/nebo profilin, pak by bylo možno se domnívat, že hypoteticky se tím může alergenicita potraviny mírně snížit (mrazení, ale zejména sušení).
Každopádně by bylo dobré zkusit to a pokud budete potravinu tolerovat, občas si můžete dát - ale v malém množství, ne nalačno, ne s alergizujícími kofaktory atd.
Pokud by tam byly laboratorně pozit. komponenty LTP nebo GRP (Pru p 7), pak si myslím, že to vliv na alergenicitu mít nebude a alergenicita zůstane stejná.
Každopádně v současné době není znám jasný fakt, že lyofilizované by mělo být úplně bezpečné.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také položte dotaz do poradny.