#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 12. 5. 2024

Dobrý den,
moc prosím o informaci, co konkrétně znamenají tyto výsledky. Můj PL mi nechal udělat test týkající se kravského mléka z důvodu častých střevních potíží v souvislosti s mléčnými výrobky (nadýmání a průjmy):
- kr. mléko ELI IgA 2.31 IP
- kr. mléko ELI IgG 4.35 IP
- tk. transgl. IgA více než 8 u/ml
PL mi sdělil, že se jedná o problém s laktózou a že mohu zakysané výrobky, případně bezlaktozové výrobky. Nejedná se však spíše o alergii na mléčnou bílkovinu? Zatím držím kompletní dietu, ale ráda bych do stravy zase zařadila mléko a mléčné výrobky. Moc vás tedy prosím o informaci, zda tedy mohu konzumovat bezlaktozové výrobky. Moc vám děkuji za informaci, radu a váš čas.

MUDr. Iva Pončáková, 16. 5. 2024

Dobrý den, výsledky, které uvádíte, nemohu zcela jednoznačně hodnotit, neboť každá laboratoř má jinou metodiku vyšetření a jiné normy, které zde bohužel neuvádíte. Pokud není potravina vyšetřena v protilátkách třídy specifické IgE, nelze hodnotit, zda se jedná o pravou potravinovou alergii či nikoliv. Nicméně, pokud by bylo specifické IgE na bílkovinu kravského mléka negativní a tyto výsledky, které uvádíte, mimo danou normu pro danou laboratoř a vyšetření, bude se jednat o intoleranci a ne o potravinovou alergii, tudíž Váš lékař má pravdu, a můžete, resp. mohla byste tolerovat zakysané výrobky ev. bezlaktozové produkty.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také položte dotaz do poradny.