#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 27. 8. 2025

Dobrý den. Byly mi potvrzeny genetické testy na homozygota CC a GG na Intolerance laktozy a zároveň i pozitivní protilátky IgG, IgA na mléčné výrobky (sýry a mléko) a to zejména frakce extrémních protilátek na syrovátkové bílkoviny alfa- laktaalbumin a beta-laktoalbumin, ale IgE mám negativní. Každopádně po konzumaci mléčných výrobků jsem měla zjevné potíže. Zároven geneticke testy na 3 ze 4 alely pozitivní na heterozygota na Histaminovou intoleranci. Zároveň ale aktuální hladina DAO je negativní, a tudíž tedy není riziková. Nicméně pokud jsem jedla také hodně potravin jako fermentované, kysané, kvašené - tak jsem měla velké potíže.
Nicméně jak si to mám vyložit a tedy na základě těchto výsledků se zachovat? Údajně tím, že mam genetické testy , tak mám 100% Primární laktozovou intoleranci + i ty pozitivní protilátky na syrovátkové bílkoviny = absolutně vyřazení mléčných výrobků a mléka je , údajně, žádoucí navíc i těch bez-laktozových, protože mám zároven i ten genetický test na Histamin pozitivní, ačkoliv jako heterozygot, tak fermentované a zakysané výrobky bych měla také omezit. Nicméně, jak to vnímat s tím histaminem, kdyz mam tedy pozitivní genetické testy, ale zaroven aktualni hladinu DAO negativní? Nicméně projevy byly postupné a gradovaly. První roky se mi dělo jen to, že když jsem snědla jakýkoli mléčný výrobek a mléko, tak do cca 20 minut jsem chodila na záchod (stolice). Následně mi přestaly stačit normální porce (to ale ani v dětství ) - nikdy jsem se necítila najedená a to, i když jsem jedla třeba 500g plnotučného tvarohu, nebo pila 1,5l kefíru a mléka. Postupně i po vypití syrovátky jsem měla krev ve stolici. Došlo to do stádia, kdy jsem extrémně zhubla - během 3 let postupně 20 kg, ačkoliv příjem byl nadbytečný. Manžel i okolí navíc ze mě vždy cítili pach toho mléka, respektive zvířete z něhož to bylo. Skrze potraviny bohaté na histamin jsem jedla hodně kysané zeleniny a fermentované výrobky jako kimchi, kysané zelí, Natto, tempeh atd.. které mi dříve nevadily, ale postupem času to začalo také - nikdy jsem se necítila najedena a zároveň jsem se pak šíleně někdy i drbala a svěděly mě nohy.
Aktuálně je to již 3/4 roku, co jsem kompletně omezila živočišnou stravu a jím zcela rostlinné potraviny bez fermentovaných výrobku a vše se zpravilo a váhově jsem přibrala během 3/4 roku 10 kg. Když jsem zkusila nyní jen trošku sníst jogurtu, tak mě okamžitě začal ale pálit jazyk a bylo mi špatně.

Nicméně podle testů ale tedy protilátky IgE nemám, takže alergie nejsou, ale tyto projevy - dle slov mé praktické lékařky - jsou zjevné na intolerance i bílkovin , které vyšly v testu na IgG a nedoporučují mi už nikdy jíst mléčné výrobky ani velké množství potravin bohatých na histamin,
Já jsem se právě ale chtěla objednat na alergologii, abych měla jistotu, zda tedy už doživotně nejíst, či jíst. Budu ráda za vaše vyjádření.

MUDr. Iva Krejčí Pončáková, 8. 10. 2025

Dobrý den, genetický testy pozitivní na 3 ze 4 alel znamená výsledek heterozygota, tzn. nelze říci, že máte na 100% histaminovou intoleranci, ale máte větší pravděpodobnost reagovat na potraviny bohaté na histamin. Sérová hladina DAO (diaminooxidázy) není vždy zcela přesná a vůbec neodráží skutečné množství a aktivitu tohoto enzymu, který je tvořen v buňkách tenkého střeva. Určuje pouze množství, které se dostane do séra a neodráží reálnou skutečnost týkající se tohoto enzymu. proto byste měla sice omezovat potraviny s větším obsahem histaminu, jak sama píšete kysané, kvašené, atd.., ale zřejmě nebude nutno držet zcela striktní nízkohistaminovou dietu. Bude pouze na Vás vypozorovat, které potraviny Vám činí problémy a Ty nejíst.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také položte dotaz do poradny.