#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Náhlé problémy s dýcháním

Dotaz, 6. 12. 2021

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat na dceru (11 let). Za poslední rok měla tak 4 - 5 x náhlé problémy s dýcháním. V té době nebyla nemocná, neměla kašel ani rýmu a ani to nebylo po námaze. Vždy to trvá velmi krátce cca 5 - 10 minut.
Teď měla po dlouhé době (cca po 5 měsících) problém s dýcháním 2x během týdne. Minulý týden, když měla zrovna nějaké střevní potíže a dnes večer, to jí i bolelo na prsou. Ten minulý týden, jak měla problém s dýcháním, jsme šli zrovna na prohlídku k lékaři, kvůli těm střevním potížím, bylo to krátce před odchodem. Upozornila jsem na to lékaře, poslechl ji, jak dýchá, přiložil jí na prst nějaký přístroj a řekl, že je vše v pořádku a víc to neřešil.
Chtěla bych se zeptat, čím mohou být tyto náhlé problémy s dýcháním způsobeny? Dcera je jinak zdravá, kašel skoro vůbec nemývá, jen občas rýmy. Kdysi mívala akorát časté záněty středouší, ale to už je tak 5 let zpátky. Občas se jí objeví ekzém v loketních jamkách, asi atopický, asi 2 x na to měla kortikoidy. Ale teď už má od ekzému od letního pobytu u moře klid. Na alergologickém vyšetření se žádná alergie neprokázala, ale to už je asi 5 let. Dřív jsem měla podezření na alergii na prací prášek, možná mýdlo a když se dcera zpotila a měla syntetické oblečení.
Covid s největší pravděpodobností prodělala před rokem, ale to měla jen jeden večer bolesti hlavy a teplotu a pak pár dní lehkou rýmu. Jinak je dcera aktivní, pořád v pohybu, temperamentní, chodí 2x týdně na tancování.
Budu Vám moc vděčná za Váš názor.

Hezký den

MUDr. Iva Pončáková, 8. 12. 2021

Dobrý den,
vzhledem k tomu, že se obtíže u dcery zintenzivnily, dcera má v anamnéze i atopická ekzém, nelze vyloučit, že by se mohlo jednat o bronchiální astma. Doporučovala bych alergologické vyšetření, při kterém bude dceři provedeno u funkční vyšetření plicní funkce (spirometrie, ev. bronchodilatační test).
V tomto věku také nelze zcela vyloučit vliv psychiky, i to by mělo být určitě vzato v potaz a probrat blíže s dcerou, jak tyto dechové obtíže vnímá a sledovat přesně souvislosti, kdy tyto obtíže vznikají, za jakých souvislostí, ve kterou denní dobu, zda při infektu či bez předchorobí.
S pozdravem

Zaujal Vás tento dotaz?

Také položte dotaz do poradny.