#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rozbory krve

Dotaz, 13. 12. 2022

Dobry den.Prosim Vas , jde poznat s rozboru krve na co jsem alergicka? Mam hroznou vyrazku(pupinky), ktere za min.hodinu zmizi.Kdyz mam tohle, cele telo mi hori.Je to jako, kdyz jsem postipana nejakym hmyzem.Muzete mi prosim odpovedet? Dekuji predem.

MUDr. Iva Pončáková, 20. 12. 2022

Dobrý den, ano, z krve lze zjistit senzibilizaci na určité alergeny, ať již potravinové či vzdušné, alergeny způsobující kontaktní alergii takto zjistit nelze. Je však potřeba nejdříve udělat podrobnou anamnézu, kdy a za jakých podmínek či okolností se výsev objevuje, zda souvisí s určitými potravinami, či typem prostředí, fyzickou zátěží atd a dle toho poté provést nejdříve kožní prick testy, ev. prick to prick testy s podezřelými potravinami, popř. laboratorní testy s vyšetřením specifických IgE protilátek. Výsledky je nutno hodnotit s ohledem na klinické příznaky a souvislosti s tim spojene.
Je potřeba však myslet i na to, že tyto potíže nemusí být pouze alergického původu, ale je nutno pátrat i po dalších možných příčinách, internich ci endokrinologickych
onemocnenich, jako je např. onemocnění štítné žlázy apod. V neposledni rade musime vzit v uvahu i psychicky stres, ktery mohl u pacienta predchazet i nekolik mesicu pred prvnim vysevem. Často se vsak bohuzel ani při sebepečlivějším vysetrovani pricina nezjisti nezjisti.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také položte dotaz do poradny.