#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ucpaný no

Dotaz, 7. 9. 2021

Dobrý den, už pět týdnů mě trápí ucpaný nos. Jsem alergik (trávy), ale cca dva roky jsem byla bez potíží a vysadila jsem Xyzal. Testy u alergologa před dvěma lety ukázaly minimální reakci jen na trávy. Čtyři týdny jsem užívala Mommox, ale bez efektu. Naopak mi nos ještě víc zablokoval a začalo mě po něm pálit v krku. Neuleví mi dokonce ani Olynth - vím, že se smí užívat jen omezenou dobu. Týden jsem užívala Prednison bez efektu. Na ORL mi udělali CT, nemám ani zánět dutin, ani žádnou infekci, jen hypetrofovanou sliznici a zahlenění. Vždy se mi "ucpe" jedna nosní dírka, nejsem schopná usnout. Včera jsem byla od rána až cca do 17 hodin bez potíží (od předešlého dne jsem neužila Mommox). Po aplikaci kortikoidu se stav prudce zhoršil. Praktik mi dnes doporučil Modafen, na ORL napsali Dymistin, pět týdnů užívám Xyzal. Dymistin jsem zatím raději neužila. Nemůžu se vysmrkat, maximálně mi z nosu kape vodový sekret, a to jen v případě, že se mi uleví. Mám obavy brát tolik léků dohromady (užívám letrox a helicid na reflux).
Začínám mít pocit, zda nejde o nějakou neuralgii, trpím na tzv. oční migrénu. Na počátku jsem cítila tlak v dutinách, bolest čelistního kloubu, spánku, strany se střídaly. Před měsícem mi byla odstraněna blokáda hlavového kloubu, po měsíci nastaly tyto potíže. Už jsem něco podobného zažila. Mám za sebou kolečko - ORL, alergologie, zubní, ortopedii (byla mi před týdnem uvolněna lopatečka křížová, obstřik). Mám ale stále problém s křížovou oblastí - zhoršila se po běhání. Pravidelně cvičím a sportuju. Myslíte, že může jít o alergii? Děkuji.

MUDr. Iva Pončáková, 16. 9. 2021

Dobry den,
dle meho nazoru by se opravdu mohlo jednat o alergii, dle casoveho obdobi, ktere uvadite, nejspise na travy. Doporucovala bych urcite aktualni alergologicke vysetreni s tim, ze pokud by se alergie, resp. senzibilizace potvrdila, bylo by vhodne zahajit specifickou alergenovou imunoterapii. Dalsi moznou pricinou Vasich obtizi by mohl byt gastroezofagealni reflux, tzv.GER, pri kterem dochazi k samovolnemu ( zesilujicimu se pri zatnuti brisnich svalu ci v poloze vleze) navratu zaludecni stavy ze zaludku do jicnu, nekdy az do hrtanu, ktery muze zpusobit v techto mistech svym kyselym pH chronicky zanet, v jehoz dusledku dochazi ke zvysene tvorbe sekretu a hlenu na sliznici. Zcela jiste by bylo tudiz vhodne i gastroenterologicke vysetreni k ev. vylouceni teto priciny.
S pozdravem

Zaujal Vás tento dotaz?

Také položte dotaz do poradny.