#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vyrážka na obličeji

Dotaz, 23. 8. 2021

Dobrý den , minuly rok v lete se mi udělala vyrážka na obličeji , paní doktorka i dermatoložka mi rekla , že mám kopřivku ze slunce a už se to dal neřešilo , ale i v zimním období se mi na obličeji sem tam něco udělalo ( netrpím na akné ) .
Tenhle rok se mi na čele stalo něco podobného , strašně to svědí .. jsou to takové malý pupínky sem tam nějaký velký .. uz si nevím moc rady a nechce se mu chodit ani k doktoru , když vím jak se tam zachovají .

MUDr. Iva Pončáková, 31. 8. 2021

Dobrý den, bohužel nemám obrazovou dokumentaci, abych mohla posoudit charakter výsevu, nicméně se přikláním k názoru dermatoložky, že by se mohlo jednat o solární dermatitidu, která se nemusí vyskytovat pouze v letních měsících, ale může se projevovat na kůži i v zimě v závislosti na oslunění. Doporučila bych Vám alergologické vyšetření v místě bydliště, ev. si můžete zakoupit volně prodejná antihistaminika ( Zyrtec, Zodac, xyzal, Analergin atd.) a zkusit je užívat v době obtíží.
Při pravé solární dermatitidě doporučuji užívat antihistaminika preventivně již s předstihem 1-2 týdnů před plánovaným pobytem u moře či plánovaném slunění.
Hezký den.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také položte dotaz do poradny.