#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výsledky krevních testů

Dotaz, 29. 9. 2022

Dobrý den, na alergologii mi dělali krevní testy, jelikož už delší dobu ( víc jak jeden rok) trpím na kýchání, rýmu, a ranní kašel a neustálé svědění a na kožním mi diagnostikovali atopický ekzém.
Z výsledků krevních testů, kdy mě otestovali snad na všechno, nemám údajně na nic žádnou alergickou reakci.
Což mě ale zarazilo, jelikož každý den opravdu trpím, a stěžuje mi to život jak osobní tak pracovní.
Ve vysledkách mám dvě červené hodnoty, S_IgE 122,70 KU/I (0-100) a B_eosinofily 0,053 ,,1'' (0-50)
Mohla bych se zeptat, co to znamená? Můj alergolog mi to nevysvětlil, a ve zprávě mám napsáno že na nic alergická nejsem a napsáno Hyperimunoglobulinemie IgE : přítomna a Eosinofilie v periferii přítomna. Mockrát děkuji

MUDr. Iva Pončáková, 3. 10. 2022

Dobrý den, hyperimunoglubulinemie IgE a eozoinofilie znamenají pouze dispozici k alergickému onemocnění, ne však alergii samotnou. Pokud nejsou prokazatelně pozitivní alergologické kožní prick testy, popř. laboratorní vyšetření specifických IgE protilátek vážících se k danému alergenu, nelze určit specifický příčinný alergen.
Atopický ekzém (z řečtiny atopos - "chovat se jinak") je chronické kožní onemocnění týkající se porušené vnější vrstvy pokožky, tzv. epidermální bariéry. Tato část chrání dolní vrstvy před ztrátou velkého množství vody a zabraňuje pronikání bakterií skrz naši pokožku. Atopie způsobuje mezery v této vrstvě, to narušuje celý systém a dochází tak k vysoušení a náchylnosti k zanícení a infekci pokožky. Tzn. atopický ekzém nerovná se alergický, projevy atopického ekzému však některé alergeny mohou zhoršovat, bez toho, aby byl člověk alergik.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také položte dotaz do poradny.