#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výsledky vyšetření

Dotaz, 2. 7. 2023

Dobrý den paní doktorko,

navazuji na svůj předchozí dotaz z 12.6. 2023 a doplňuji krevní výsledky. Z výsledků mi alergie na potraviny vyšla negativní. Na to pí. doktorka vysvětlovala, že se i přes potíže často stává, že není přítomen alergen v krvi a vysvětlovala důvody, kterým jsem bohužel neporuzumela. Budu ráda za objasnění. Z laboratorních výsledků uvádím Imonoglobuliny S_IgA 1,34 g/I, S_IgG 14,91g/l, S_IgM 0,73 g/I, S_IgE 89,1 g/I. Autoimunita
S_ANA IgG IF 1:800 Titr, S_ANA IgG - obraz jádra: jemně zrnity s pozitivní chromatinovou plotenkou (Ac - 2) až homogenní (Ac - 1), S_ANA: počet prov. výkonů 3, S_ENA: typizace proveden, S_Ab/SS - A/Ro60 < 0,4, S_Ab/SS - BILo < 0,3, S_Ab/SmS < 0,7, S_Ab/U1RNP 1,8, S_Ab/Sci- 70 0,6, S_Ab/Jo -1 < 0,3, S_Ab/ds_DNA 1,9. Gastroenterologicky blok S_Ab/Tk. transglutaminoza IgA 0,4, S_Ab/ Endomyzium (EMA) IgA IF negativní, S_Ab/Gliadin deamidovany Gif < 2,0. Děkuji o zhodnocení výsledků.

MUDr. Iva Pončáková, 18. 7. 2023

Dobrý den, jak jsem již psala, laboratorní pozitivita nespecifických ANA autoprotilátek při negativitě ostatních autoprotilátek, které uvádíte, nemusí znamenat žádné autoimunitní onemocnění a může mít spíše vztah k vaší alergii. Negativita výsledků specifických IgE na určité potraviny neznamená, že člověk nemá potravinovou alergii. Může jít o tzv. non IgE mediovanou potravinovou alergii.
Alergické reakce dělíme na dva typy. Při prvním druhu reakce se začnou tvořit specifické protilátky (IgE) proti dané potravině, či komponentě potraviny (bílkovině), mluvíme o IgE zprostředované (mediované) reakci. U druhého typu se tyto protilátky netvoří, alergie se spouští jiným mechanismem (buněčným), mluvíme o tzv. non IgE zprostředkované reakci. Pouhá pozitivita výsledků neprokazuje alergii, na druhou stranu pro diagnózu alergie musí vždy být přítomná reakce na určitý alergen. U druhého typu tzv. non IgE mediované alergie nám laboratorní vyšetření nepomůže, protože naměřené hodnoty jsou v normě. V tomto případě je nutné provést další alergologická vyšetření, jako jsou např. kožní prick to prick testy s danými potravinami, které činí obtíže.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také položte dotaz do poradny.