#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výsledky vyšetření

Dotaz, 2. 7. 2023

Dobrý den paní doktorko,

navazuji na svůj předchozí dotaz z 12.6. 2023 a doplňuji krevní výsledky. Z výsledků mi alergie na potraviny vyšla negativní. Na to pí. doktorka vysvětlovala, že se i přes potíže často stává, že není přítomen alergen v krvi a vysvětlovala důvody, kterým jsem bohužel neporuzumela. Budu ráda za objasnění. Z laboratorních výsledků uvádím Imonoglobuliny S_IgA 1,34 g/I, S_IgG 14,91g/l, S_IgM 0,73 g/I, S_IgE 89,1 g/I. Autoimunita
S_ANA IgG IF 1:800 Titr, S_ANA IgG - obraz jádra: jemně zrnity s pozitivní chromatinovou plotenkou (Ac - 2) až homogenní (Ac - 1), S_ANA: počet prov. výkonů 3, S_ENA: typizace proveden, S_Ab/SS - A/Ro60 < 0,4, S_Ab/SS - BILo < 0,3, S_Ab/SmS < 0,7, S_Ab/U1RNP 1,8, S_Ab/Sci- 70 0,6, S_Ab/Jo -1 < 0,3, S_Ab/ds_DNA 1,9. Gastroenterologicky blok S_Ab/Tk. transglutaminoza IgA 0,4, S_Ab/ Endomyzium (EMA) IgA IF negativní, S_Ab/Gliadin deamidovany Gif < 2,0. Děkuji o zhodnocení výsledků.

MUDr. Iva Krejčí Pončáková, 18. 7. 2023

Dobrý den, jak jsem již psala, laboratorní pozitivita nespecifických ANA autoprotilátek při negativitě ostatních autoprotilátek, které uvádíte, nemusí znamenat žádné autoimunitní onemocnění a může mít spíše vztah k vaší alergii. Negativita výsledků specifických IgE na určité potraviny neznamená, že člověk nemá potravinovou alergii. Může jít o tzv. non IgE mediovanou potravinovou alergii.
Alergické reakce dělíme na dva typy. Při prvním druhu reakce se začnou tvořit specifické protilátky (IgE) proti dané potravině, či komponentě potraviny (bílkovině), mluvíme o IgE zprostředované (mediované) reakci. U druhého typu se tyto protilátky netvoří, alergie se spouští jiným mechanismem (buněčným), mluvíme o tzv. non IgE zprostředkované reakci. Pouhá pozitivita výsledků neprokazuje alergii, na druhou stranu pro diagnózu alergie musí vždy být přítomná reakce na určitý alergen. U druhého typu tzv. non IgE mediované alergie nám laboratorní vyšetření nepomůže, protože naměřené hodnoty jsou v normě. V tomto případě je nutné provést další alergologická vyšetření, jako jsou např. kožní prick to prick testy s danými potravinami, které činí obtíže.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také položte dotaz do poradny.