#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alergií je čím dál víc. Můžeme si za to sami?

Počet alergických onemocnění u dětí raketově narůstá – například podle některých odhadů trpí tímto problémem až jeden z pěti Američanů. Jde vlastně o nežádoucí imunitní odpověď organismu na určitý podnět. Existuje nějaký důvod této alergické epidemie?

Počet alergických onemocnění u dětí raketově narůstá – například podle některých odhadů trpí tímto problémem až jeden z pěti Američanů. Jde vlastně o nežádoucí imunitní odpověď organismu na určitý podnět. Existuje nějaký důvod této alergické epidemie?

Hygienická hypotéza

Jedná se o asi nejvíce prosazovanou teorii, která má vysvětlit neustále narůstající trend nově se vyskytujících alergických onemocnění. Podle tvrzení vědců je hlavní příčinou problému nadměrné udržování čistoty, které narušuje normální vývoj imunitního systému. Zkráceně jde o to, že neustálé zlepšování životního stylu eliminovalo z prostředí, ve kterém žijeme, veškeré dříve běžné typy bakterií a jiných vlivů – ty přitom náš imunitní systém v dětství potřebuje pro vytvoření jakési „tolerance“ vůči zevním podnětům. Výsledkem je pak přehnaná imunitní reakce – alergie – při pozdějším setkání s určitým alergenem.

Proč nesnášíme některé potraviny 

Alergie na určité druhy potravin se vyskytují stále častěji a souvisí to se všeobecným stoupajícím trendem všech přecitlivělostí. Hlavní důvody opět vysvětluje hygienická hypotéza, ale existují zde i jiné specifické příčiny týkající se potravinových alergií. Jedná se zejména o tyto:

1. Pozdější zavádění různých druhů potravin u dětí

Dnes je sice doporučováno začínat s běžnou stravou již od konce čtvrtého do začátku sedmého měsíce dítěte, ale stále je možné se setkat s kulturami, kde například oddalují zavádění arašídů, které mají vysoký alergenní potenciál. Zde se pak mnohem častěji setkáváme s přecitlivělostí na arašídy než tam, kde je tento pokrm dítěti podán dříve.

2. Určité způsoby přípravy jídel                                          

Různé formy stejného jídla mají nejspíše rozdílnou schopnost vyprovokovat alergickou reakci. Někteří lidé s přecitlivělostí na mléko či vajíčka tak mohou tyto suroviny, pokud jsou použity třeba při pečení, tolerovat.

3. Vyšší informovanost

Zvýšené povědomí o alergiích a jejich příznacích mezi doktory, pacienty, učiteli a obecně v populaci je také jeden z důvodů, proč je evidováno čím dál tím více nesnášenlivostí potravin. Dříve se jen málo lidí kvůli těmto problémům vypravilo vyhledat lékaře.

A co alergie na léky?

Jen asi 5–10 % nežádoucích reakcí na léky jsou reakce alergické. Protože neznáme přesné číslo lékových alergií, nelze se ani vyjádřit k tomu, zda tento počet roste, či ne. Nicméně u každého přípravku existuje možnost nežádoucí reakce a opět díky vyšší informovanosti populace o alergiích lze předpokládat, že i záznamů na toto téma v lékařských dokumentacích přibývá.

(cabi)

Zdroj: fooddrugallergy.ucla.edu

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje