#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Atopický ekzém a pylové alergie: opomíjená souvislost

Ekzém je nepříjemné kožní onemocnění, které působí mnoho problémů jak pacientům, tak jejich rodičům, a velmi významně zhoršuje kvalitu jejich života.

V průmyslově rozvinutých zemích je ekzémem postiženo 10–20 % dětí a u 60 % z nich se první příznaky objevují již během prvního roku života. Ekzém je u většiny pacientů spjat s alergickou senzibilizací, která je prokazatelná kožními nebo laboratorními testy. Pozitivní mohou být jak potravinové, tak inhalační alergeny.

Zbytečně pozdní diagnóza

Přesto se u ekzematiků alergologické testy provádějí poměrně pozdě. Jejich včasné provedení by přitom odlišilo atopické formy od neatopických, a pomohlo by tak odhalit riziko rozvoje dalších alergických onemocnění.

Alergie s astmatem ruku v ruce

Je totiž dokázáno, že atopický ekzém atopický ekzém a časná alergická senzibilizace zvyšují riziko pozdějšího rozvoje astmatu a alergické rýmy. Čím dříve atopický ekzém začne a čím má těžší průběh, tím vyšší je riziko přechodu do astmatu nebo alergické rýmy. Riziko rozvoje jiného alergického onemocnění také roste s počtem prokázaných alergenů, jak potravinových, tak vzdušných. Čím dříve se prokáže alergická senzibilizace, tím je riziko větší.

Kouření ohrožuje atopiky

Dalším prokázaným faktorem je pasivní kouření. U atopických dětí je riziko rozvoje astmatu v případě, že matka je kuřačka, 79 %, pokud je matka nekuřačka, je to pouze 52 %.
Kromě omezení kouření ale není žádná jiná opravdu účinná prevence zdaleka jasná.   

Prevence neznámá

Studie, které hodnotily preventivní účinek hypoalergenní diety nebo opatření snižujících výskyt alergenů v okolním prostředí neprokázaly jasný dlouhodobý ochranný účinek. Některá pozorování prokázala určitý ochranný vliv před alergií, pokud má rodina v domácnosti psa. Tato pozorování jsou ale omezená jen na určité situace a rozhodně je nelze zevšeobecňovat a doporučit jako prevenci alergie.

Účinná vakcinace

Ochranný vliv před rozšířením alergie byl prokázán při včasném zahájení alergenové vakcinace (desenzibilizace). V dětství má také určitý omezený preventivní význam dlouhodobé podávání cetirizinu.

Obecné doporučení neexistuje

Celkové a všeobecně platné opatření k prevenci všech forem alergie zatím bohužel ale nemáme. O konkrétních doporučeních je proto vždy nutné se radit s odborníkem, abychom nesprávným zásahem situaci spíše nezhoršili.

(van)


 
 

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje