#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jsou nedonošené děti méně alergické?

Děti s nízkou porodní hmotností a předčasně narozené mají podle některých výzkumů častěji alergická onemocnění dýchacích cest.

Děti s nízkou porodní hmotností a předčasně narozené mají podle některých výzkumů častěji alergická onemocnění dýchacích cest – astma a alergickou rýmou. Jiní lékaři tvrdí, že nedonošené děti jsou naopak proti alergiím odolnější.

Údaje o výskytu těchto nemocí u nedonošených dětí však nejsou jednotné, některé studie dokonce tuto souvislost popírají. Jaký je tedy skutečný vztah nízké porodní hmotnosti a potravinové alergie?

Špatné bariéry

Nedonošené děti ještě nemají dostatečně vyvinutou celou řadu obranných bariér proti zevnímu prostředí, a nezralá je i jejich imunita. Dala by se u nich proto očekávat vyšší citlivost na různé alergeny a tedy výskyt vyššího rizika alergických onemocnění všeho druhu. Střevní propustnost je zvýšená, a do krevního oběhu se tak snadno dostávají i větší molekuly, které opět mohou zvýšit citlivost a vyvolávat alergické reakce na potraviny. Tvorba ochranných protilátek na sliznicích (IgA) je snížená, a vede tak k větší zranitelnosti slizničních povrchů a snadnějšímu průniku bakterií a cizorodých látek do organismu.

Všechno je jinak?

Existují ale i opačné hypotézy. Nedonošené děti přijímají potravu ústy vlastně v době, kdy by za normálních okolností ještě byly v matčině děloze. V této situaci při normálním vývoji vzniká spíše tolerance na cizorodé složky než alergie nebo jiné obranné reakce.

Jak to tedy s nedonošenými dětmi je ve skutečnosti? Mají více, nebo naopak méně potravinových alergií a ekzémů? Odpovědi na tyto otázky hledali japonští lékaři.

Silný nedonošenec

Při pravidelných preventivních prohlídkách u dětského lékaře bylo vyšetřeno 21 766 dětí ve věku osmnácti měsíců a 4 378 dětí ve věku 3 let. Kromě běžných zdravotních údajů se lékaři zaměřili na výskyt atopického ekzému a potravinové alergie. V osmnácti měsících měly původně nedonošené děti s porodní váhou pod 2 500 g nižší výskyt atopického ekzému (1,2 % oproti 2,3 %) i potravinové alergie (8,1 % oproti 11,2 %) než děti s normální porodní hmotností. Tato čísla se ale ve věku tří let vyrovnala.

Studie tedy potvrdila druhou hypotézu, že nedonošenost a předčasný kontakt s cizorodými látkami vyvolávají spíše toleranci než alergii. K potvrzení této hypotézy budou však zapotřebí další podrobnější studie.

(van)

Zdroj: Hikino S, a spol. Acta Paediatr 2001;90.

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje