#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

O svatém Valentýnu na alergiky číhá nebezpečí

Únor je v naší zeměpisné šířce ještě měsícem poměrně chladným, často plným sněhu. Řada lidí se proto domnívá, že se nemusejí obávat pylové alergie.

Únor je v naší zeměpisné šířce ještě měsícem poměrně chladným, často plným sněhu. Řada lidí se proto domnívá, že se nemusejí obávat pylové alergie. Počínající sezona jehnědovitých stromů je tak může nepříjemně zaskočit.

V lednu stromy (ne)spí

V nižších polohách mohou lísky a olše rozkvétat již někdy koncem ledna a tak u citlivých alergiků vyvolávat první alergická reakce. Samčí květenství těchto stromů jsou zakládána již na podzim, během zimy jsou v klidovém stadiu a s příchodem prvních teplých slunných dní mohou rozkvétat někdy dokonce i uprostřed zimy. To potom způsobí pylové obtíže třeba i v lednu.

Alergeny uprostřed zimy

Nebezpečné může být vzdušné proudění při jarních proměnách počasí, které strhává větší množství pylových zrn jedním směrem. Záleží také na okolní vzdušné vlhkosti a teplotě vzduchu. Pyl je většinou transportován na vzdálenosti řádově kilometrové, za určitých okolností ale pozorujeme i dálkový transport pylu ve vysokých výškách, kde je proudění vzduchu velmi silné, jeho rychlost se pohybuje okolo 90–180 km/hod. Pyl tak za 24 hodin může urazit i 3 000 km.

Po poklesnutí do dýchatelných vrstev potom vyvolá obtíže i v oblastech, kde zatím sezona ještě opravdu nezačala. Pacientům tedy nemusí škodit olše pod jejich okny, ale třeba právě ta, která je desítky či stovky kilometrů daleko.

Polibky jen bez ořechů

Dalším pro alergiky nezanedbatelným rizikem měsíce února je svátek svatého Valentýna. V naší zemi jej mladí lidé již začali slavit stejně intenzivně jako lidé v západní Evropě. Pořádají večírky a obdarovávají své milé drobnými dárky a sladkostmi. A právě v těchto situacích číhá nebezpečí. K jedněm z nejprudších celkových reakcí dochází při alergii na ořechy. Pacientům stačí dokonce i stopové množství k rozvoji alergického záchvatu.

Doma vyrobené nebezpečí

Je prokázáno, že i pouhý polibek poté, co jste jedli ořechy, může partnerovi způsobit reakci. U neoznačených nebo doma vyráběných sladkostí nelze mít záruku o jejich složení. Proto patříte-li mezi jedince alergické na ořechy, raději neznámé potraviny ani neochutnávejte.

Květina: danajský dar

Obdarování květinou, která silně voní, může vyvolat reakci u astmatiků. Podobně je tomu i s parfémy a kolínskými vodami. U astmatiků na ně raději zapomeňte. Chcete-li darovat šperky, pozor na alergii na různé kovy, zejména nikl. V místě kontaktu se šperkem totiž může dojít k nepříjemné reakci.

Bohužel ani únor není měsícem, kdy by ostražitost alergiků mohla polevit. Každý měsíc pro ně má svá rizika a překvapení. Alergie je problém většinou celého organismu a dlouhodobý, často celoživotní. Buďte proto stále ostražití.

(van)

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje