Probiotika chrání před ekzémem. Ale jen částečně

Složení střevní mikroflóry je u lidí s atopickým ekzémem pravděpodobně odlišné od zdravých jedinců. Odborníci navíc předpokládají, že se tato odlišnost může podílet na rozvoji ekzému.

Složení střevní mikroflóry je u lidí s atopickým ekzémem pravděpodobně odlišné od zdravých jedinců. Odborníci navíc předpokládají, že se tato odlišnost může podílet na rozvoji ekzému, tedy že to není jeho důsledek. Takové jsou alespoň výsledky australské studie.

Probiotika jsou živé bakterie, které kolonizují zažívací ústrojí hostitele a působí pozitivně na jeho zdraví. Ukazuje se, že přidávání probiotik do kojenecké stravy může být ochranou před rozvojem alergie a přecitlivělosti.

Cílem studie australských autorů bylo prokázat účinek probiotik podávaných dětem k prevenci alergických onemocnění včetně potravinové alergie. Vyhledali v centrální databázi Cochrane Central Register všechny kontrolované studie, abstrakta a závěry konferencí, citace článků a publikované informace expertů. K hodnocení vybrali studie s náhodným zařazováním pacientů k podávání probiotika nebo probiotika v kombinaci s prebiotikem (jde o jednoduché cukry, které slouží jako výživa pro probiotické bakterie) srovnávající účinek takové léčby s pacienty bez léčby nebo s jiným typem probiotika.

Probiotika v roli ochránců proti alergiím?

Ve finále bylo k hodnocení vybráno šest studií, kterých se zúčastnilo na dva tisíce dětí. Hodnocení ukázalo snížení výskytu ekzému ve 4 vybraných studiích, v jedné studii trval tento účinek do 4 let věku. U samotného atopického ekzému už ale efekt takto přesvědčivý nebyl. Ve všech studiích měl příznivý účinek pouze jediný kmen – Lactobacillus rhamnosus. Zařazené děti pocházely vždy z rodin s vysokým rizikem alergie. Žádné další příznivé vlivy na jiné formy alergického onemocnění ani potravinové alergie pozorovány nebyly.

Autoři výsledky svého bádání uzavírají konstatováním, že zatím chybí dostatečně přesvědčivé důkazy o preventivním protialergickém působení probiotik v kojenecké stravě. I když některé studie prokázaly příznivý účinek tohoto opatření, jiné tak přesvědčivé nebyly. Proto je nutné provádět v této oblasti další výzkum a účinek doložit jasně a precizně metodicky vedenými studiemi.

(van)

Zdroj: Cochrane database Syst Rev, 2007, 17 (4)

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje