#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pylová sezona začíná: připravte se!

Alergie si roční období příliš nevybírá. Zatímco někomu vadí pyl třeba jen z jedné rostliny, jiný má problémy s kříženými alergiemi. To je pak obezřetnost na místě po celý rok. Nic se ale nemá přehánět.

Alergie si roční období příliš nevybírá. Zatímco někomu vadí pyl třeba jen z jedné rostliny, jiný má problémy s zkříženými alergiemi. To je pak obezřetnost na místě po celý rok. Nic se ale nemá přehánět.

S příchodem prvních teplejších slunečných dní během února, někdy dokonce i během ledna, může dojít k uvolnění prvních pylových zrn z jehněd. Ty jsou totiž zakládány již během podzimu a právě při déle trvajícím slunečném počasí mohou uvolnit pyl i během zimy.

Plná sezona se potom začíná rozbíhat během února a března, kdy kvetou nejprve olše a lísky a potom břízy. Lidé s alergií na tyto časné jarní stromy by se již během podzimu měli na sezonu připravit.

Včasné zahájení vakcinace

Pokud máte naplánovanou alergenovou vakcinaci, je dobré zahájit ji nejpozději koncem léta. Tak bude už v lednu až únoru dosaženo udržovacího dávkování. Udržovací dávky vakcíny se potom podávají dlouhodobě, většinou 3–5 let. Snižují se v sezoně, pouze pokud má pacient výrazné příznaky. Současně s vakcínou by měl pacient v době nastávající sezony nasadit i léky na alergii. Jsou to tzv. antihistaminika. Pokud nepomáhají tyto léky zcela odstranit alergické projevy, je nutné přidat i kapky do očí a kapky nebo spreje do nosu. Ty se používají buď po celou sezonu, nebo jen při obtížích.

S alergickou rýmou je i astma horší

Pro astmatiky s pylovou alergií znamená příchod sezony většinou zhoršení. Je proto dobré preventivně zvýšit dávky inhalačních léků a nečekat na rozvoj dušnosti a akutního záchvatu. U astmatiků je také velmi důležitá současná léčba alergické rýmy. Nedostatečně léčená alergická rýma totiž zhoršuje průběh astmatu. V sezoně je proto nutné nasadit nosní spreje, pokud nejsou užívány celoročně.

Alergenům se nevyhnete

Vyhýbání se pylům je obtížné, ba téměř nemožné. Lze však omezit pobyt a sportování venku v době jejich nejvyššího výskytu, tedy za slunných a větrných dní. Jinou možností je naplánovat dovolenou tak, aby se pacient aspoň částečně vyhnul maximu sezony. K tomu může posloužit informace z domácí, celoevropské nebo jiné světové pylové služby na některé z následujících adres: www.pylovasluzba.cz
www.poleninfo.org
www.paaa.org
www.pollen.com
www.tau.ac.il
www.pollens.fr/accueil.php

(van)

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje