#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rodiče alergických prvňáčků by měli včas informovat učitele

Máte doma alergika, který jde letos do první třídy? Kvůli jeho nemoci na něj ve škole může číhat nejedna nepříjemná chvilka. Tomu však lze účinně předejít. Poradíme vám jak.

Máte doma alergika, který jde letos do první třídy? Kvůli jeho nemoci na něj ve škole může číhat nejedna nepříjemná chvilka. Tomu však lze účinně předejít. Poradíme vám jak.

Školní třída, popřípadě družina se stávají pro prvňáčka prostředím, kde bude trávit poměrně dlouhou část dne. Alergik se zde může setkat s mnoha novými podněty, které by mohly vyvolat nežádoucí reakce.

Informujte učitele

Je proto vhodné, aby rodiče před nástupem do školy třídu navštívili, prostředí si mohli prohlédnout a s učiteli a personálem prodiskutovat eventuální úpravy. Zároveň je dobré s předstihem učitele budoucího žáčka-alergika podrobně informovat o projevech jeho alergie a o náležité léčbě.

Nejčastější alergeny ve školních třídách:

Svačiny spolužáků neochutnávat!

Pokud má dítě potravinovou alergii, jsou pro něj ohrožením svačiny spolužáků. Mezi nejčastější a nejnebezpečnější potravinové alergeny, se kterými se ve škole může dítě setkat, patří mléko, vejce, burské oříšky, pšeničné bílkoviny, sója a stromové ořechy.

Dítě otužilé z kolektivu

Pokud dítě nenavštěvovalo předškolní zařízení, nebylo v intenzivním kontaktu s běžnými respiračními infekcemi útlého věku, může nástup do kolektivu znamenat i častější nemocnost právě těmito katary horních cest dýchacích. Při nedostatečně léčeném alergickém zánětu je náchylnost k infekcím vyšší. Proto je před nástupem do školy také vhodná kontrola alergologem a aktuální úprava léčby.

Balíček první pomoci

Používá-li dítě nějaké úlevové léky na astma nebo má balíček první pomoci s adrenalinem v autoinjektoru pro případ anafylaktických reakcí, je nutné zajistit, aby tyto léky vždy dítě mělo u sebe i ve škole a umělo je použít. Zároveň je nutné informovat o tom učitele a personál, tak aby byli schopni včas rozpoznat příznaky počínající alergické reakce nebo astmatu a včas dítěti pomoci. Pro prvňáčka-alergika je nástup do školy tedy určitou „zátěžovou zkouškou“ jeho onemocnění, kterou ale při dobré přípravě může zvládnout velmi dobře.

(van)

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje