#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

S imunoterapií je třeba začít již v zimních měsících

Někteří pacienti trpící astmatem, alergickou rýmou nebo alergií na hmyzí jed mohou být úspěšně léčeni alergenovou imunoterapií.

Někteří pacienti trpící astmatem, alergickou rýmou nebo alergií na hmyzí jed mohou být úspěšně léčeni alergenovou imunoterapií, dříve nazývanou desenzibilizace.

Princip léčby spočívá v postupném podávání stále větších dávek upraveného alergenu. Způsob podání je nejčastěji podkožní injekcí nebo v podobě kapek pod jazyk. Cílem této léčby je, aby si organismus na alergen nějakým způsobem "zvykl", tj. začal jej opět tolerovat a přestal se mu bránit jako cizorodému vetřelci. Jinými slovy: reagoval by opět jako zdravý nealergický člověk, tedy byl zbaven projevů alergie i nutnosti brát léky.

Dalším přínosem imunoterapie je, že může zabránit rozvoji jiných alergií a u dětí s alergickou rýmou zabraňuje vývoji směrem k astmatu.

Imunoterapie je nejvhodnější pro pacienty trpící:

Nevhodná je naopak pro pacienty s potravinovou alergií, kde se ukázala být neúčinnou.

Čím dříve, tím lépe

Pro lidi trpící některou z výše uvedených alergických potíží je dobré začít s léčbou co nejdříve. Čím dříve je totiž léčba zahájena, tím větší má šanci na úspěch. Dolní věkovou hranicí je pět let, i když jsou možné i výjimky, zejména při alergii na hmyzí jed, a nejvhodnější je imunoterapii zahájit do dvou let od prvních příznaků alergie. Větší účinnost je tak logicky pozorována u mladších pacientů, kdy alergie nemá ještě dlouhé trvání.

Další okolnosti, které lékař zvažuje před zahájením takové léčby, jsou délka alergenové sezony a tíže příznaků, možnost se alergenu vyhnout, reakce na běžnou léčbu a její vedlejší účinky, snaha vyhnout se dlouhodobému nebo dokonce trvalému celoživotnímu podávaní léků, čas strávený podáváním léčby a její cena.

Léčba má dvě fáze:

Ideální doba pro léčbu

Počáteční fáze by neměla probíhat během alergenové sezony, kdy je větší riziko nežádoucích rekcí. V našich zeměpisných podmínkách je proto u pylové alergie většinou léčba zahajována během zimních měsíců, aby potom v době pylové sezony byl pacient na dávkách udržovacích, kdy je již většinou stabilizován a riziko reakcí je menší. Optimální doba zahájení pylové desenzibilizace začíná tedy koncem října a počátkem listopadu. Do udržovací fáze léčby se tak pacient dostane během února, kdy má ještě většina rostlin vegetační klid. Při alergii na jarní stromy je však nutné začít ještě o něco dříve, protože jim začíná pylová sezona již v únoru.

(van)

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje