#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

V sezóně jsem zrušil procházky do přírody, říká silný alergik

Třicetiletý Martin se potýká s alergií již od svých šesti let. Alergický je především na pyly několika druhů stromů a trav (a také na roztoče bytového prachu), což ho v jarní sezóně výrazně omezuje téměř ve všech oblastech jeho života. Navíc u něj lékaři zjistili začínající astma. Martin proto začal se svým alergologem jednat o účinnější variantě léčby.

„V sezóně, tedy od března do začátku června, mi neustále teče z nosu, což nejsem schopen nijak zastavit. Taky mi svědí a otékají oči a mívám alergický kašel,“ říká digitální manažer Martin, který se svou přítelkyní žije v rodinném domku na vesnici ve Středočeském kraji.

Nepříjemné projevy alergie tlumí několika antialergickými léky určenými do nosu i do očí a také tabletovou léčbou. „Abych se projevů alergie zbavil, potřebuji si dát alespoň jeden prášek denně. Ovšem pak se mi chce spát. Když si dám dva denně, tak sice nemám rýmu, ale jsem hrozně unavený,“ říká mladý muž. Jeho běžné dny v sezóně vypadají tak, že po návratu z kanceláře v Praze si musí jít alespoň na chvíli lehnout.

Raději podzim než jaro

Přestože žije v domku s velkou zahradou a dvěma psy, tráví Martin během sezóny venku jen minimum času. „Téměř doma nevětráme a čističku vzduchu máme zapnutou nonstop, i v noci. Ale psi samozřejmě potřebují běhat na zahradu. V sezóně jsem taky zrušil jakékoliv procházky do přírody. A to jinak chodíme se psy neustále, aby se vyřádili. Během sezóny ani nechodím na ryby. Většina lidí miluje jaro, ale já mám mnohem radši podzim, protože nikde nejsou pyly,“ popisuje Martin.

Jediné, co si nedokáže a nechce odepřít, je pravidelný fotbálek se sousedy. Aby zátěž v pylové sezóně zvládl, před sportovní aktivitou užívá tzv. bronchodilatancia ve formě inhalátoru. Ta působí k uvolnění svalového napětí ve stěně průdušek a tím k odstranění akutního záchvatu dušnosti. K dispozici má od lékaře také inhalátor s kortikosteroidy pro případ, když se projevy dušnosti ještě zhorší.

Alergenová imunoterapie je hrazena ze zdravotního pojištění

Martin si uvědomuje, že takto dál žít nechce. Proto postupně podstoupil řadu vyšetření na alergologii a imunologii včetně tzv. prick testů a vyšetření z krve. Také dochází na vyšetření FENO (Fractional Exhaled Nitric oxid), jehož cílem je zjistit stupeň alergického zánětu v průduškách a případné riziko astmatu.

Na konci července, tedy po sezóně, je objednaný ke svému alergologovi s cílem projednat možnost léčby pomocí tzv. alergenové imunoterapie (AI). Jde o jedinou kauzální terapii, která řeší příčinu alergie, a nikoliv jen její projevy. Pacient užívá předem definované dávky příčinného alergenu s cílem navodit toleranci organismu vůči němu. Tato terapie obvykle trvá tři až pět let, ovšem na rozdíl od symptomatické léčby dlouhodobě výrazně zmírňuje projevy alergie, jako jediná má také preventivní efekt, respektive její účinky přetrvávají dlouhodobě i po ukončení léčby. AI je také součástí léčby alergického astmatu, zejména v jeho časných fázích.

V České republice mají na úhradu této léčby z veřejného zdravotního pojištění nárok všichni pacienti, kterým byla prokázána přecitlivělost na určitý alergen (pyly, roztoče, jed blanokřídlého hmyzu) a mají projevy alergie. 

(lek)

Zdroje:

https://www.cipa.cz/specificka-imunoterapie-a-astma

https://www.bez-alergie.cz/novinky/bez-lecby-se-minimalne-u-poloviny-pylovych-alergiku-rozvine-astma-61642

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje