#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vánoce bez kapra, zato doma

Bez kapra si české Vánoce neumíme snad ani představit. Kapr však může být pro některé alergiky velmi nebezpečný, a to i po tepelné úpravě. Potravinová alergie na ryby patří k těm, které se mohou projevit i prudkými život ohrožujícími reakcemi.

Bez kapra si české Vánoce neumíme snad ani představit. Kapr však může být pro některé alergiky velmi nebezpečný, a to i po tepelné úpravě.

Potravinová alergie na ryby patří k těm, které se mohou projevit i prudkými život ohrožujícími reakcemi. Hlavním alergenem ryb sladkovodních i mořských je bílkovina jejich svalů – parvalbumin. Je velmi odolná vůči tepelnému zpracování a mezi jednotlivými rybími druhy se příliš neliší. A je jedno, zda se jedná o ryby sladkovodní, nebo mořské. Proto pokud máte potvrzenou alergii na jakoukoli rybu, je riziko alergie i na jiný druh velice vysoké: více než 50 procent. Pacient se tedy musí vyhýbat raději všem druhům.

V našich zemích se v minulém století konzumovalo mnoho sladkovodních ryb domácí produkce. V poslední době ale dochází k jejich postupnému vytlačení mořskými rybami a také dalšími plody moře, jako jsou korýši a měkkýši.

Opravdová alergie, nebo jen planý poplach?

V současné době alergiemi na vodní živočichy trpí asi půl procenta Čechů. Ne vždy se však při reakci po požití ryby musí jednat opravdu o alergii na onu rybu. Mořské ryby žijící v hejnech jsou často (v 60–80 procentech) infikovány parazitem jménem Anisakis simplex. Alergenem tohoto parazita je opět bílkovina – tropomyozin, který je alergenem měkkýšů, korýšů a švábů a vedlejším alergenem roztočů.

Při silné alergii na roztoče je tedy třeba opatrnosti při konzumaci plodů moře; každá alergická reakce po požití ryb nemusí být reakcí na parvalbumin, může se jednat o reakci právě na tropomyozin parazita. Následná další konzumace stejné ryby, která není napadená, je však zcela bez rizika.

Nástraha v podobě histaminu

V rybích pokrmech se mohou skrývat i další nástrahy, jako je nahromaděný histamin vzniklý při bakteriálním rozkladu masa. K tomu dochází nejčastěji při nesprávném skladování, hlavně tuňáků a makrel. Histamin pak může po požití takové ryby vyvolat reakci neodlišitelnou od té alergické.

Vánočního kapra si ale většina lidí kupuje čerstvého. A jako takový není napaden parazitem Anisakis. Pro "pravého" alergika na ryby je takový kapr však stejně nebezpečný jako treska nebo slaneček. A jeho alergenicita neklesá ani s tepelnou úpravou.

Proto se musí štědrovečerní večeře v rodině alergika na ryby obejít bez kapra. Pro někoho je totiž nebezpečné už jen vdechování par při přípravě jídla. A vždy je lepší oželet určité jídlo než celé svátky strávit v nemocnici u postele postiženého alergika.

(van)

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje