#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

"Vánoční" alergie - na co si dát pozor

Teploty pod bodem mrazu a celkově studené počasí znamenají pro mnoho alergiků úlevu. Konečně se jim dýchá lépe než v pylové sezoně.

Teploty pod bodem mrazu a celkově studené počasí znamenají pro mnoho alergiků úlevu. Konečně se jim dýchá lépe než v pylové sezoně. Určitá rizika nicméně skýtají i vyhřáté byty. A těch si o vánočních svátcích užijeme více než dost.

Na Vánoce se těší většina z nás. Klid, pohoda, dobré jídlo… ne pro všechny to ale přestavuje zcela bezproblémové období. Alergici to totiž nemají jednoduché ani v zimě. Pylová sezona je sice za nimi, nicméně mohou mít také alergii na roztoče, případně mohou být přecitlivělí i na potraviny nebo je trápí astma.

Vánoční stromeček

Hodně alergiků si myslí, že vánoční stromek pro ně přestavuje riziko. Většinou tomu tak není. V našich podmínkách jehličnany přestavují jen malou alergickou zátěž. Samozřejmě neplatí u prokázaných alergií na tyto stromy. Tam je lepší vyřešit problém například pořízením umělého stromku.

Jídlo a pití

Dobré jídlo je základem vánočního období ve většině rodin. Pokud trpíte vy nebo vaše dítě potravinovou alergií, mějte se na pozoru. Doma se asi uhlídáte, buďte ale opatrní zejména na návštěvách a nebojte se zeptat, co je na těch lákavě vypadajících chlebíčkách za pomazánku. Budete-li se ostýchat, můžete tak kousnout do chlebíčku s dobrotou z ryb. To by nevadilo v případě, kdybyste zrovna vy na ryby nebyli alergičtí... Navíc jistě víte, že stačí jen opravdu nepatrné množství "vašeho" alergenu přidaného do pokrmu, a problém je na světě.
Nejproblémovější potraviny z hlediska alergie bývají zejména:

Vánoční stres

Vánoce by sice měly být ony svátky klidu a míru, nicméně praxe je často jiná. Spěch a nervozita většinou převládají. To může být rizikové zejména pro lidi, kteří trpí astmatem. Stres je totiž jeden ze spouštěcích faktorů astmatického záchvatu. Astmatici by proto měli být během stresových situací mimořádně opatrní a celkově si dopřát relaxaci, naučit se hluboce a dlouze dýchat.

Další spouštěče

Pokud používáte umělý sníh ve spreji pro vytvoření vánočních motivů na okenní tabule, buďte opatrní. Alergikovi to může podráždit dýchací ústrojí. Jedete na svátky k příbuzným nebo kamkoli mimo svůj domov? I zde je na místě opatrnost: přítomnost roztočů v cizím prostředí by vám mohla svátky pěkně znepříjemnit. Vždy si proto s sebou berte vlastní antialergický polštář, a také nezapomeňte na léky.

(jan)

Zdroj: American Academy of Allergy, Astma and Immunology

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje