Poradna lékaře

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz

Dotaz, 15. 1. 2024

Dobrý den,
Synovi vyšlo na kravské mléko igA a igG negativní ale igM zvýšené, doktor nám řekl že má alergii na mléko, druhý doktor ale řekl že toto neznačá aalergii na mléko, a kožná testy na mléko měl v pořádku. Dále laktoza vyšla igA v pořádku a igG zvýšená. nerozumíme tedy tomu jestli má alergii na mléko nebo ne. jjeden dr. říká že ano druhý že ne. Děkuji za odpoved.

MUDr. Iva Pončáková, 15. 1. 2024

Dobrý den, vyšetřování potravinové alergie probíhá pomocí stanovení hladiny specifických IgE protilátek, které zprostředkují reakci přecitlivělosti I. typu. Po expozici specifickými alergeny...

Dotaz

Dotaz, 4. 1. 2024

Dobrý den, při užití tablety Sumatriptan na migrénu jse měla ztuhlou část krku na levo, ale nepřikládala jsem tomu souvislost. Po užití druhé tabletky jsem stále pociťovala bolest za krkem a při užití další tablety během týdne mi postupně ztuhla celá šíje, vrchní část zad, obě paže, měla jsem chrapot a mírně oteklý hrtan, hůře se mi dýchalo a měla jsem průjem, motala jsem se a téměř nemohla chodit. V nemocnici mi byl podán submuskulárně epinefrin a během chvíle bylo velké zlepšení. Oč se prosím mohlo jednat? U anafylaktického nebo anafylaktoidního šoku se prý závažná reakce objevuje hned a "nerozvíjí se". Děkuji za informaci.

MUDr. Iva Pončáková, 15. 1. 2024

Dobrý den, situace, kterou popisujete s největší pravděpodobností svědčí o lékové alergii. Pokud by Váš ošetřující lékař potřeboval zjistit s určitostí, že jste na daný lék alergická, bylo b...

Dotaz

Dotaz, 2. 1. 2024

Dobrý den. Prosím o radu.
Na Silvestra jsem snědla víc oliv než jindy. Nejen, že jsem už během brzkého rána začala mít křeče žaludku , ale následovalo zvracení , kde jsem zaznamenala velké množství nestrávených oliv. A mimo jiné mi vyskákaly na těle červené fleky. Nejvíce však v oblasti krku. Je možné aby příčinou toho byly olivy? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

MUDr. Iva Pončáková, 15. 1. 2024

Dobrý den, obtíže, které popisuje by mohly svědčit o alergii na olivy, nicméně mohlo jít i o kombinaci různých příčin, ať už o větší množství histaminu ve stravě předešlý den, či kombinaci s...

Dotaz

Dotaz, 21. 12. 2023

Dobrý den, prosím o radu. Již od puberty procházím alergiemi, různé pyly,trávy ,nebo na kočky.S kočkami žijí až do teď. Alergie na kočky tenkrát vymizela.Dva roky pracuji ve školství a procházím respirační rýmou, kdy používám kapky Olynth apod...nos se neustále ucpává,docházím na ORL,závislost na kapkách nepotvrdili a beru Cezeru a kapky s kortikoidy....na částečnou dobu se mi ulevilo,ale je to zpět. Bylo mi doporučeno Alergo, jsem z Mostu a p.doktorka mě přijme až v květnu 2024....nevím si rady jak si ulevit...jé to náročné, dýchá se mi špatně. Děkuji za případnou odpověď, s pozdravem Andrea Váňová Most

MUDr. Iva Pončáková, 15. 1. 2024

Dobrý den, bohužel nepíšete, zda tu Cezeru a " kapky do nosu s kortikoidy" předepsané na ORL užíváte pravidelně či pouze nárazově. Vzhledem k tomu, že , jak píšete, jste polyvalentní alergik...

Dotaz

Dotaz, 23. 11. 2023

Dobrý den,

je možné zahájit alergenovou imunoterapii na roztoče nyní během listopadu?

Děkuji.

MUDr. Iva Pončáková, 11. 12. 2023

Dobrý den, specifickou alergenovou imunoterapii na roztoče je možno zahájit v průběhu celého roku....

Dotaz

Dotaz, 2. 12. 2023

Podle rozboru krve mám B_Eosinofily 0.11 mg/L a B_Eosinofily EO 0,68 10 9/L. Prosím co tyto zvýšené hodnoty znamenají? Podstupuji léčbu na onkologi a po poslední aplikaci vestibixu mám silné svědění kůže, zčervenání a přetrvává 14 dní. Již dříve svědivá vyrážka, která po týdnu se snižovala a silné svědění. Tentokrát svědění velmi silné. vyrážka menší ale celkové zčervenání na větší ploše i na rukou a nohou. Nemohu spát. Aplikace nyní vynechána, svědění neustává. Prosím o radu.

MUDr. Iva Pončáková, 8. 12. 2023

Dobrý den, udané hodnoty udávají zvýšený počet eozinofilů. Ten se může se vyskytuje např. u vrozených eozinofílií, hypereozinofilního syndromu, alergických či střevních onemocnění. Zvýšení j...

Dotaz

Dotaz, 18. 10. 2023

Dobrý den.
Měla bych k Vám dotaz: pokud je člověk alergický na syrové jahody, může se u něho objevit i alergie na jahody sušené mrazem (tzv. jahody lyofilizované)? Příp. na prášek k lyofilizovaných jahod, který použije např. k dochucení jogurtu, polevy atd. Nebo proces lyofilizace ničí alergenní aktivitu? Děkuji za Vaši odpověď.

MUDr. Iva Pončáková, 15. 11. 2023

Dobrý den, na Váš dotaz se bohužel nedá jednoznačně odpovědět. Ve Vašem případě byste měla mít vyšetřené komponenty (jednotlivé alergeny dané potraviny včetně rekombinantních), což by Vám mě...

Alergie na kovy

Dotaz, 2. 10. 2023

Dobrý den, ráda bych se informovala, jakým způsobem lze vyloučit slizniční alergii na kovy (titan+nikl) před nasazením kovových rovnátek a kde lze tento test udělat.
Předem děkuji

MUDr. Iva Pončáková, 10. 10. 2023

Dobrý den, slizniční alergie na kovy spadá pod kontaktní alergii a ta je vyšetřována pomocí tzv. atopy patch testů (kožní náplasťové testy) na některých pracovištích dermatologie. Pokud na ...

Výsledky testů na potravinovou alergii

Dotaz, 10. 8. 2023

Dobrý den, prosím o pomoc. Mám výsledky testu na potravinovou alergii ze Synlabu, které jsem si zaplatil.:
gastroenterologický blok:
S_AB/kravské mléko igA 17 (v normě), ale S_AB/kravské mléko igG 44 ( zcela mimo normu).
Alergeny - specifické IgE:
S_slgE kravské mléko 0,10 (v normě)
S_slgE laktóza 0,37 (mimo normu)
Prosím o vysvětlení. Mám alergii na kravské mleko nebo intoleranci laktozy? Děkuji Vám za odpověď a vysvětlení.

MUDr. Iva Pončáková, 14. 8. 2023

Dobrý den, bohužel nepíšete, zda máte po požití kravského mléka obtíže či nikoliv. O alergii se v tomto případě zcela jistě nejedná, nicméně nebylo provedeno vyšetření specifického IgE kravs...

Vznik autoimunitního onemocnění

Dotaz, 31. 7. 2023

Dobrý den, mám alergii na kočku (sIgE-IMMULITE: epitel kočka 32,7 IU/ml). Kočku máme doma a mám stále ucpaný nos a kýchám. Na alergologii mi slíbili AIT léčbu (až bude dostupná), ale že je trochu problém v ANA screen, že je slabě pozitivní. Myslíte, že do toho mám jít? Prý mi může vzniknout autoimunitní onemocnění, a to bych nerada. Děkuji.
BUNĚČNÁ IMUNITA: CD3 (%lymfocytů) 87 zvýšeno % (55-83); Absol.p.CD3 + ly 1,8 * 10^9/1 (0,7-2,1); CD4 (%lymfocytů) 49% (28-57); Absol.p. CD4 + ly 1,01 * 10^9/1 (0,3 - 1,4); CD3+CD8+
(%lymfocytů) 35% (10-39); Absol.p. CD8 + ly 0,7 * 10^9/1 (0,2 - 0,9); CD4/CD8 1,40 sníženo (1,6 - 2,4), CD20 (%lymfocytů) 7% (6-19), Absol.p. CD20+ ly 0,14 * 10^9/1 (0,1 - 0,5)
HUMORÁLNÍ IMUNITA:
FW/1hod 5 mm (0-12), FW/2hod. 12 sníženo mm (14-28), IgG 10,9 g/l (7-16), IgA 2,05 g/l (0,7-4), IgM 0,6 g/l (0,4 - 2,3), EgE 26 U/ml (2-150), C3 1,1 g/l (0,83 - 1,8), C4 0,38 g/l (0,1 -0,4), CRP méně jak 6mg/l (0-6), RF (latex) méně jak 20 IU/ml (0-20), ECP 29,7 zvýšeno ng/ml (0 - 24).
AUTOPROTILÁTKY ORGÁNOVĚ NESPECIFICKÉ:
ANA screen slabě pozitivní (typ fluorescence: jemně zrnitý), ENA screen ELISA 0,47 IP (0-1,2)
AUTOPROTILÁTKY ORGÁNOVĚ SPECIFICKÉ:
aTPO méně jak 10 IU/ml (0-35), aTG méně jak 20 IU/ml (0-40)

MUDr. Iva Pončáková, 9. 8. 2023

Dobrý den, samotná slabá pozitivita ANA screen s jemně zrnitým typem fluorescence (při negativitě ostatních autoprotilátek) neznamená, že musíte mít autoimunitní onemocnění. Tato autoprotilá...

Výsledky vyšetření

Dotaz, 2. 7. 2023

Dobrý den paní doktorko,

navazuji na svůj předchozí dotaz z 12.6. 2023 a doplňuji krevní výsledky. Z výsledků mi alergie na potraviny vyšla negativní. Na to pí. doktorka vysvětlovala, že se i přes potíže často stává, že není přítomen alergen v krvi a vysvětlovala důvody, kterým jsem bohužel neporuzumela. Budu ráda za objasnění. Z laboratorních výsledků uvádím Imonoglobuliny S_IgA 1,34 g/I, S_IgG 14,91g/l, S_IgM 0,73 g/I, S_IgE 89,1 g/I. Autoimunita
S_ANA IgG IF 1:800 Titr, S_ANA IgG - obraz jádra: jemně zrnity s pozitivní chromatinovou plotenkou (Ac - 2) až homogenní (Ac - 1), S_ANA: počet prov. výkonů 3, S_ENA: typizace proveden, S_Ab/SS - A/Ro60 < 0,4, S_Ab/SS - BILo < 0,3, S_Ab/SmS < 0,7, S_Ab/U1RNP 1,8, S_Ab/Sci- 70 0,6, S_Ab/Jo -1 < 0,3, S_Ab/ds_DNA 1,9. Gastroenterologicky blok S_Ab/Tk. transglutaminoza IgA 0,4, S_Ab/ Endomyzium (EMA) IgA IF negativní, S_Ab/Gliadin deamidovany Gif < 2,0. Děkuji o zhodnocení výsledků.

MUDr. Iva Pončáková, 18. 7. 2023

Dobrý den, jak jsem již psala, laboratorní pozitivita nespecifických ANA autoprotilátek při negativitě ostatních autoprotilátek, které uvádíte, nemusí znamenat žádné autoimunitní onemocnění ...

Ucpaný nos

Dotaz, 28. 6. 2023

Dobrý den, dcera 4 roky,od září nastoupila do školky, opakovaně klasické rýmy,ale teď již asi měsíc má ucpaný nos, často i nic nevysmrká, mluví přes nos,kýchne nebo zakašle si jen sem tam,v noci chrápe a přes den když dýchá jde občas slyšet že "chrochtá", když se ráno podaří vysmrkat tak má v podstatě celý den klid,otec má astma,matka chronickou rýmu, myslíte že se jedná o nějakou alergii nebo třeba jen zvětšenou nosní mandli? Děkuji

MUDr. Iva Pončáková, 18. 7. 2023

Dobrý den, příznaky, které u dcerky popisujete mohou opravdu svědčit jak o alergii tak i o zvětšené nosní mandli. Obojí lze lehce vyšetřit. Na ORL pracovišti endoskopicky malou kamerkou zjis...