#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alergická reakce na bodnutí včely nebo vosy. Co dělat a jak postupovat?

Alergická reakce na bodnutí včelou nebo vosou může být rychlá a ochromující. Proto je důležité znát přesný postup, jak se v dané situaci chovat a jaké jsou následující možnosti účinné léčby.

Včelí nebo vosí bodnutí je pro většinu z nás jen nepříjemnou záležitostí, která po chvíli odezní. U některých lidí, jak u dospělých, tak i u dětí, ale může taky způsobovat závažnější alergické reakce až anafylaktický šok. Je třeba myslet na to, že reakce na bodnutí nemusí být vždy stejná. A právě proto je podstatné vědět, co v případě nouze dělat.

Jak vypadá reakce na včelí nebo vosí bodnutí?

Reakce na bodnutí lze rozdělit do několika skupin:

Jestliže dítě nebo taky dospělý (a to i ve starším věku) prodělá anafylaktickou reakci na bodnutí hmyzem, je vždy vhodné zvážit imunoterapii, protože v jejím případě lze bez nadsázky mluvit o život zachraňující léčbě a takzvané „vitální indikaci“. Tato léčba jako jediná umožní předcházet podobné reakci na bodnutí hmyzu v budoucnu.

Odstranit žihadlo, podat léky, volat záchranku

Jak reagovat, když vaše dítě bodnula včela?

Pohotovostní balíček

Pohotovostní balíček by měl obsahovat čtyři typy léků:

Všechny tyto léky se podílí na tlumení alergické reakce, než přijede záchranná služba. O tom, v jakém pořadí a dávkování je použít, vás poučí dětský lékař.

Než přijede záchranka

Zabraňte hmyzímu bodnutí!

Prevence je velmi důležitá. Dbejte na to, aby se dítě vyhýbalo místům, kde je vyšší pravděpodobnost bodnutí (louky, skládky ovoce, včelíny, blízkost odpadkových košů), aby nenosilo květované pestré oblečení (především žluté barvy) a nechodilo naboso. Naopak se doporučuje používat repelenty, které hmyz odpuzují.

Co dokáže alergenová imunoterapie

Jak prevence hmyzího bodnutí, tak i symptomatická léčba, mj. v podobě antihistaminik, mají ve snaze předejít alergické reakci své místo. Na druhou stranu spoléhat na pohotovostní balíček není zcela optimální. Často se totiž stává, že si daný jedinec potřebné léky zapomene vzít s sebou, ve stresu si neaplikuje adrenalinové pero správně či jej hmyz bodne v nepřístupném terénu, kam se i záchranáři dostávají těžko.

Tedy život zachraňující léčba je jenom jedna a nic se nevyrovná tomu, když je vaše dítě (či vy sami) zdravé – tedy není alergické. Alergenová imunoterapie bývá úspěšná až v 96 % případů! Ve většině případů je léčba dobře tolerovaná, jen je nutné vzít v potaz, že jde o dlouhodobou terapii, obvykle po dobu pěti let (byť někteří pacienti nemají reakce na bodnutí hmyzem už po roce léčby). Tato specializovaná léčba je dostupná pouze u alergologa

(rhl)

Zdroje:

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje