#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Před imunoterapií byl jeho život peklo. Jako dítě kvůli alergii celé dny proležel

Ačkoliv se 51letý Jiří s alergií léčil od raného dětství, až v dospělosti se dostal k léčbě, která řeší její příčinu. Od té doby má od svého dřívějšího věrného společníka – senné rýmy – většinu roku „klid“.

Alergie pacienta trápila vždy celoročně 

Silným alergikem je Jiří zhruba od desíti let. Je alergický na prach i roztoče, nejsilnější reakce u něj ovšem vyvolávají pyly stromů.

Pamatuje si, že jako dítě trávil své nejhorší chvilky s alergií doma v posteli, její příznaky ho totiž tak ochromovaly, že nebyl schopný si užívat života jako ostatní děti. Pociťoval bezmoc, protože věděl, že není nic, co by mu proti alergii skutečně pomohlo. A pokud mu přes léto bylo přece jen trochu lépe, trávil ho s „kapesníkem v plavkách“, aby zvládl všudypřítomné projevy senné rýmy.

Situace byla o to složitější, že mu alergie nedala „oddechnout“, netrápila ho totiž jen v letních měsících, ale de facto celoročně.

Na alergologii sice už v dětství docházel, ale odbornost tehdy byla podle něj ještě „v plenkách“, takže to k výraznému zlepšení jeho příznaků nepřispělo. Léčba mu poskytla úlevu jen krátkodobě, ale z jejího téměř nepřetržitého užívání byl unavený a neschopný téměř ničeho.

Skutečné řešení potíží až v dospělosti

K alergenové imunoterapii, která nejenže mírní příznaky alergie, ale také řeší jejich skutečnou příčinu, se Jiří dostal zhruba před deseti lety. 

Přibližně v té době se skladba jeho obtíží i doba, kdy ho nejvíce sužují, proměnily. Poslední tři roky ho více než senná rýma omezují problémy spojené s alergickým astmatem – dušnost a záněty průdušek. „Často se ani nemůžu nadechnout,“ přiznává. Z léta se postupně posunula „sezóna“ jeho nejhorších potíží na jaro. Zatímco většina z nás se těší na první paprsky jarního slunce, pro Jiřího jsou spojeny s příchodem doby největších alergických obtíží. Už na konci ledna okamžitě dostane kašel, začnou ho pálit oči a nos a trvá to zhruba do konce března.

Už po prvním roce léčby alergenovou vakcínou na pyly břízy ovšem hodnotí svůj tehdejší zdravotní stav jako „mnohem lepší“ a další čtyři roky poté jako „relativně lepší“. Po pětileté léčbě, kdy ve stále se prodlužujících intervalech docházel na podkožní injekce, měl podle svých slov několik let „klid“.

Z úlevové léčby v současnosti užívá preventivně dvě třetiny roku tablety proti alergii (antihistaminika), zároveň má pro případ náhlé alergické reakce k dispozici protialergické kapky, sprej do očí a nosu. Nejvíce je využije právě na jaře.

Efekt imunoterapie – méně potíží i úlevových léků 

Poslední tři roky Jiří opět pociťuje návrat dřívějších alergických obtíží, a proto se po poradě se svou lékařkou rozhodl pokračovat v imunoterapii alergie na pyl břízy a využít možnost aplikace nejnovějšího, podjazykově podávaného léčiva alergenové imunoterapie. Užívá ho od listopadu 2020.

Na počátku roku prodělal covid-19, lékařka mu vysvětlila, že možná právě probíhající imunoterapie mu pomohla k jeho mírnějšímu průběhu. Vzhledem k této nemoci a následnému zánětu průdušek ale zatím neumí přesně posoudit, jaký na jeho alergii měla nejnovější léčba doposud vliv. Jedno však ví jistě – vakcína podávaná před 10 lety ani tato léčba u něj zatím nevyvolaly žádné nežádoucí účinky.

Díky imunoterapii ho alergie netrápí celoročně, ale jen několik měsíců v roce, potýká se hlavně s dušností. „Ani v létě to není tak špatné, mám lehce rýmu, oči mě pálí celkem 14 dní v roce a úlevové léky mi pomůžou hned,“ upřesňuje. „Taky je už tolik nepotřebuji,“ dodává vzápětí a potvrzuje tak na sobě další pozitivní efekt alergenové imunoterapie.

V současnosti Jiřího spíše trápí průdušky. Letos kromě covidu-19 prodělal právě i zánět průdušek. Přesto byly jeho výsledky vyšetření alergického astmatu pomocí spirometrie nejlepší za dlouhou dobu. 

Potíže mu prý brání v tom se pořádně zasmát. „Když se víc směju, tak se dokážu až zalknout,“ říká. „Lidi jsou na tom ale mnohem hůř,“ dodává však na závěr optimisticky.

(pok)

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje