#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alergie na ananas

Dotaz, 7. 10. 2022

Dobrý den,
prosím o radu.
Po požití ananasu, který jím celý život u mě vznikla silná alerg. reakce, která vyvolala anafylaktický šok a odvezla mě RZ. Ihned poté jsem se objednala na alergologii s dlouhou objednací dobou. Od té doby mě odvezli ještě dvakrát, mimo jiné i s aplikací Epipenu ve vlaku. Vyšetření v nemocnici neproběhla skoro žádná, poprvé pouze EKG, podruhé opět, potřetí odběr krve s vysokou hlad. leukocytů, zvýšeným CRP, glukozou 8,8. Přesto mě po cca 1.5 hod. propustili z urgentu s tím, že, je vše v pořádku a naznačili vyšetření psychiatrem.
Snažím se vysvětlit, že mi záchvat začíná stažením nosních dírek, okamžitým stažením hrdla, bušením srdce, poklesnutím tlaku, bolestí břicha jako na průjem, štípáním v hlavě, zamlžením očí. Nemožnost polknout Prednison, uvízl v hrdle, voda stékala zpět.
Takto jsem popsala poslední záchvat a sestra na urgentu mi řekl, že bych musela být osypaná,že to není alerg. reakce.
Dnes jsem stříhala stromy, cca za hodinu, při sundání rukavic jsem šáhla na šeřík a přísavník a za chvíli okamžitý otok krku, už jsem cítila, že je to špatné. Doběhla jsem do domu, rychle vzala Prednison 20 mg, Xados a stříkla Ventolin, který máme doma. Zabralo to, ale celý zbytek dne mi bylo zle.
To už není normální, praktik mi nikam nepošle. Vím, že mám sníženou imunitu, po léčbě EBV viru, plicních chlamidiích. Nyní mi byla zrušena po tel. konzultaci lečba ibandronátem.
Moje otázka prosím zní, je možné, že se záchvaty stále opakují...že je vyvolá jeden ananas v mém pokročilém věku?

MUDr. Iva Pončáková, 14. 10. 2022

Dobrý den, stav, který popisujete, opravdu mohl být spustit ananas, na který jste mohla začít být alergická, i když jste jej před tím bez problémů jedla. Nicméně těch příčin může být určitě více a nejen alergického původu (interní, imunologický), bude jistě nutné podrobné alergologické vyšetření. Některá pracoviště nevyžadují doporučení od praktického lékaře, tudíž se můžete objednat sama. Určitě byste měla být vždy vybavena adrenalinovým autoinjektorem (Epipen, Emerade), kortikoidem v tabletách ( Prednison, Medrol, Fortecortin...) či ve formě čípku (Rectodelt), antihistaminikem (Zodac, Zyrtec, Xyzal...) a inhalačním beta2- mimetikem (Ventolin, Berodual..).

Zaujal Vás tento dotaz?

Také položte dotaz do poradny.