#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Svědění po titanové náhradě

Dotaz, 3. 2. 2023

Dobrý den,v srpnu 2022 jsem podstoupil operaci krční páteře C5/6 a C6/7 s titanovou náhradou. 14 dní po operaci mě začala svědět kůže po celém těle,kdy po poškrábání mi zůstávají zarudlé stopy. Po návštěvě kožního oddělení mi byl doporučen lék Zodac, který beru denně (když vynechám, svědění nepřestává) s tím, že to přejde. Není to alergie na titan? Prosím o radu. Děkuji

MUDr. Iva Pončáková, 9. 2. 2023

Dobrý den, projevy, které popisujete, mohou být jak alergické etiologie (kontaktní alergie), ale i ze zcela jiných příčin, jako je např. zvýšená psychická zátěž, opožděná reakce na celkovou anestezii atd. K vyloučení či potvrzení alergie na titan by bylo potřeba provést dermatologické vyšetření, v rámci kterého by byly provedeny tzv. náplasťové atopy- patch testy (APT).
APT jsou metodou vyšetření přecitlivělosti oddáleného typu. Provádí se nejčastěji na kůži zad, kam se přilepí speciální hliníkové nebo plastové komůrky obsahující alergen. Pro testaci jsou komerčně dostupné inhalační alergeny rozptýlené ve vazelíně, v případě potravinových alergenů se doporučuje testovat čerstvými alergeny. Komůrky se nechají připevněny 48 hodin, poté se komůrky sejmou a provede se odečet za 48 a 72 hodin. Pozitivní reakce se projeví vznikem erytému, papul až papulovezikul. Mezi nejčastější "kontaktní" alergeny, které se tímto stylem testují patří: kovy (chróm, nikl, kobalt), parfemace, konzervační látky (katon, parabeny, formaldehyd a jeho odštěpovače), emulgátory (lanolin), barviva (parafenylendiamin), léky (neomycin), složky pryže, epoxidy atd.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také položte dotaz do poradny.