#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ucpaný nos

Dotaz, 10. 10. 2022

Dobrý den Vám přeji.
Od prakticky 17.9. se objevuje ucpaný nos a stékání hlenů po krku.

Asi to začala nějaká nemoc, kterou jsem chytil od známého. Resp. Po kontaktu s ním jsem začal být nemocný.

Měl jsem hleny, které nešly vysmrkat. Když jsem zkusil smrkat, na kapesníku byla vždy malá mokrá louže a vlastně jsem tím nevysmrkal nic. Já ale přesto stále se urputně snažil. Po asi 12ti dnech jsem zašel na ORL, kde pak doktor řekl, že mám zánět nosohltanu. Týden jsem tedy bral antibiotika, nosní spreje atp.

Dobral jsem vše 6. a ten den jsem se cítil dobře. Ucpaný nos se ale rychle připomenul a stejně tak stékání hlenů do krku.

Doma jsme v průběhu tohoto celého začali bojovat s vlhkostí pomocí sušičky vzduchu a odstranili jsme plísně, které se objevily chvilku před tímto celým.

Mám podezření, že by se mohlo jednat o alergii. Vždy jsem měl tendence kýchat při víření prachu, ale nyní to asi nabralo jiné rozměry.
---- Tedy mám hlen v krku neustále. Už skoro měsíc. A také ucpanou nosní dírku. Jedna se ucpe, já jí pomocí spreje se slanou vodou otevřu a ucpe se za chvilku druhá. K tomu mám při polykání občas zalehlé uši, na což mi pomáhá lízátko např.


Rád bych se tedy zeptal, vzhledem k tomu, že veškeré alergologické ordinace mají obsazeno nebo nemohu přijtí dříve než v lednu, zda-li toto je alergie nebo není.

Děkuji předem za reakce a omlouvám se za délku textu.
Hezký den.

MUDr. Iva Pončáková, 17. 10. 2022

Dobrý den, dle potíží, které popisujete, se s největší pravděpodobností opravdu může jednat o alergickou reakci ať už na spory plísní, plevele (ambrozie pelyněk, které nyní ještě dokvétají) nebo roztoče, kterou mohl spustit primárně proběhlý respirační infekt. Stejně tak se ale může jednat i o projevy, resp. následky možného gastroezofageálního refluxu. Bohužel neznám celou Vaši osobní, rodinnou ani pracovní anamnézu, tudíž pouze dle těchto obtíží více hodnotit nemohu, ale je určitě na místě objednat se k alergologickému vyšetření. Do té doby si můžete zakoupit volně prodejné antihistaminikum (např. zyrtec, Zodac, xyzal atd..) užívat 1 tbl denně, do nosu volně prodejný sprej Flixonase v aplikaci 2x denně.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také položte dotaz do poradny.